Pages

31 Ağustos 2012 Cuma

Kabak Kalye Tarifi

MALZEMELER
4 tane kabak
1 tane iri soğan
2 diş sarmısak
2 tane domates (rendelenmiş)
1 çorba kaşığı pirinç
1 tatlı kaşığı şeker
3-4 dal dereotu
1,5 su bardağı su
Tuz, zeytinyağı, kuru nane
 YAPILIŞI
 Bir tencereye zeytinyağını, küp doğradığımız soğanı ve sarımsağı ilave edelim ve soteleyelim. Üzerine domates rendesini katıp, birkaç dakika pişirelim.Üzerine uzunlamasına kestiğimiz kabakları ilave edip, bir iki karıştırıp ayıklanıp yıkanmış pirinci ilave edelim. Daha sonra  tuzu, şekeri ve suyunu ayarlayıp kısık ateşte  karıştırmadan yaklaşık 20 dakika pişmeye bırakalım. Pirinçler uzayınca ve kabak yumuşayınca ocaktan alalım. Servise sunarken ince kıydığımız dereotunu ve kuru naneyi serpelim. Afiyet olsun.

Pastane Kurabiyesi Tarifi

     MALZEMELER
  • 3 yumurta (1 y.sarısı kurabiyelerin üzerine ayrılacak)
  • 125 gr. margarin
  • 2 kahve fincanı yoğurt
  • 2 kahve fincanı sıvıyağ
  • 1 kaşık şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı mahlep
  • yarım limon suyu
  • aldığı kadar un

YAPILIŞI
Bir kaba 2 yumurta + 1 yumurtanın akı konulur. Üzerine diğer malzemeler eklenir ve azar azar elenmiş un ilave edilip yoğrulur. Hafif ele yapışan bir kıvamda hamur elde edince, elle şekil verilerek yağlı kağıt serilmiş tepsiye 2-3 cm. aralıklarla dizilir. Üzerine yumurta sarısı ve bir kaşık sıvıyağ karışımı sürülür ve susam serpilerek, 180 derece önceden ısıtılmış fırında  kızarana kadar pişirilir.

Şam Kurabiyesi Tarifi

     MALZEMELER
  •  3-4 adet yumurta
  • 250 gr. yumuşak margarin (oda sıcaklığında)
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 portakal suyu ve rendesi
  • 3 yemek kaşığı yoğurt (ılık)
  • 1 paket kabartma tozu veya 1 tatlı kaşığı karbonat
  • Aldığı kadar un     
YAPILIŞI
Bir kapta yumurta, yoğurt, yağ, şeker,  portakal suyu ve rendesi iyice karıştırılır. Karbonat ve  elenmiş un ilave edilip yumuşak bir hamur elde edilir. Yağlı kağıt serili tepsiye, iri yuvarlaklar alınıp + şekli verilen ve toz şeker serpilen kurabiyeler aralıklı olarak dizilir.( hamur elinize yapışmasın diye elinizi önce suya batırın ) Önceden ısıtılmış 190 derece fırında kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.

Paşa Lokumu Tarifi

MALZEMELER
4 yumurta
1,5 çay bardağı toz şeker
1 paket kabartma tozu
1 su bardağından 1 kaşık fazla un
Krema için :
2.5 su bardağı süt
1 paket vanilya
4 kaşık un
1 çay bardağı şeker
Hindistan cevizi
2 su bardağı soğuk süt (ıslatmak için)
  YAPILIŞI
Krema malzemelerini küçük bir tencerede karıştırıp, iyice koyulaşıp kaynayana kadar ocakta kısık ateşte pişiriyoruz. Krema piştikten sonra bir kenara alıp soğumasını bekliyoruz. Bu sırada ara sıra karıştırıyoruz. Diğer taraftan şeker ve yumurtayı köpük köpük olana kadar çırpıyoruz. Un ve kabartma tozunu ekleyip, kek hamurunu elde ediyoruz. Fırın tepsisine yağlı kağıt serip üzerine hamuru incecik bir şekilde yayıyoruz. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri pembeleşene kadar pişiriyoruz. Kek pişerken fırının kapağını açmayın ya da kürdan batırmayın. Kek pişer pişmez fırından çıkarıp uzunlamasına ikiye kesiyoruz. Daha sonra kek soğumadan hemen rulo şeklinde sarıyoruz. Sonrasında iyice soğuyan ve koyulaşan kremamızı rolu haline gelen keki açıp ortasına sürüyoruz ve tekrar sarıyoruz. Böylece içleri kremalı iki adet rulo elde etmiş oluyoruz. Bu ruloları yaklaşık 2 cm genişliğinde kesiyoruz. Önce süte batırıp ardından her tarafını hindistan cevizine bulayıp  servis tepsisine diziyoruz. Afiyet olsun.

Pastane Poğaçası Tarifi

Pastane Poğaçası
  MALZEMELER 
  1  kg un
  1 paket margarin
  3-4 yumurta
  1 paket yaş maya
  1 su bardağı zeytinyağı
  3 yemek kaşığı toz şeker  1 yemek kaşığı tuz
  1,5 çay bardağı ılık su
   İçi için : (Patatesli veya kıymalı da olabilir)
  2 çay bardağı rendelenmiş beyaz peynir
    

 YAPILIŞI
Unu ortası boş kalacak şekilde bir kabın içerisine koyalım. Ortasına maya, şeker ve ılık suyu koyup, karıştıralım. Köpürmesini bekleyelim. Bu arada içi harcını hazırlayalım. Köpüren karışımın üzerine eritiğiniz margarin ile sıvı yağı, yumurtaları ve tuzu ekleyip, yumuşak bir hamur yapalım. Mayası gelsin diye 15 dk bekletelim. Daha sonra yumurtadan biraz daha büyük bezeler yapalım. Her bir bezeyi az açıp, içini koyalım ve istediğimiz şekli verip, yağlanmış tepsiye dizelim. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp 15 dakika oda ısısında tepsi mayası gelsin diye bekleyelim. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun.

Lazanya Böreği Tarifi

Lazanya Böreği
MALZEMELER
Bir kutu düz lazanya (dikdörtgen)
2-3 yemek kaşığı tereyağı
300 gr kıyma
2 adet soğan
1 adet defne yaprağı
Bir tutam kekik, nane, karabiber
Yeteri kadar tuz
2 yemek kaşığı salça
1 adet yumurta sarısı
YAPILIŞI
Soğanları yemeklik doğrayın. Kıyma ile beraber kavurun, 1 yemek kaşığı yağ, salça, nane, karabiber, kekik ilave edip bir iki defa karıştırdıktan sonra ocaktan alın. Bu arada lazanyaları haşlayıp yağlayın. İçine kıymalı iç koyarak başlarını koparıp rulo şeklinde serin. Fırın tepsisine yerleştirin. Haşlama suyundan 1 su bardağı su  koyarak tepsinin ağzını alüminyum folyo ile kapatın. Orta ısılı öneceden sıtılmış fırında börekler yarı suyunu çekene kadar bekletip, fırından çıkarıp böreklere yumurta sarısı sürün. Tekrar fırına koyun. Kızaran börekleri çıkarıp sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun.

Paçanga Böreği Tarifi

Paçanga Böreği
      MALZEMELER
  • 4 adet yufka
  • 150 gr. pastırma
  • 16 dilim kaşar peyniri (her börek için için 1 adet)
  • 3-4 adet domates
  • 3 adet sivri biber
  • 1,5 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı su
  • 1 yumurta sarısı
  • Çörek otu
  • Susam
YAPILIŞI
Domatesin kabuklarını soyarak küp küp doğrayın. Biberleri de doğrayıp 2 kaşık yağda domatesler suyunu çekene biberle birlikte soteleyin.. Pastırmaların çemenlerini ayırın.Yufkaları üst üste koyarak 4 eşit parçaya bölün. Toplamda 16 parça olacak. Su ve sıvıyağı geniş bir kasade çırpın. Daha sonra yufkayı tezgaha serin. Su ve yağ karışımından yufakanın üzerine sürün. Yufkanın geniş tarafına 1 dilim pastırma, bir dilim kaşar peyniri ve pişirdiğiniz domatesli sostan bir miktar koyarak yufkanın iki ucunu içe kapatıp sarın. (sigara böreği gibi sarın ) Börekleri yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp susam ya da çörek otu serperek önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında pişirin. Daha sonra domates, salatık vb. salata malzemeleriyle servis tabağına koyun. Afiyet olsun.

30 Ağustos 2012 Perşembe

Çin Böreği Tarifi

Çin Böreği
MALZEMELER
1 Adet büyük soğan
1 Adet havuç
100 gr. taze fasulye
100 gr. lahana
2 Diş sarımsak
2  Adet tatlı kırmızı biber
2 Adet tatlı yeşil biber
2  Adet yufka
1 Kahve fincanı soya sosu
1 Çay bardağı galeta unu
1 Adet yumurta
5 Yemek kaşığı sıvı yağ
Kızartmak için sıvı yağ
YAPILIŞI
Soğan, sarımsak ve tüm sebzeleri yıkayıp soyun,sonra ince ince kıyın. Sıvı yağı tavada kızdırın ve sebzeleri hafifçe ölünceye kadar soteleyin. Soya sosunu ekleyerek suyunu çekinceye kadar kısık ateşte pişirmeye devam edin. Pişen sebzeleri soğuması için kenara alın ve birinci yufkayı tezgaha sererek 12 parçaya ayırın. Yufkaları, sebzeli iç harcını koyarak kalınca sarın.Sonra ikinci yufkayı sarın. Bir kaba yumurtayı kırın ve çırpın. Börekleri önce çırpılmış yumurtaya, sonra da galeta ununa bulayın. Kızgın yağda önlü arkalı kızartın. Üzerine havlu kağıt serili bir tabağa alın. Sıcak olarak servis yapın. Afiyet Olsun

Bardak Böreği Tarifi

Bardak Böreği
MALZEMELER
125 gr eritilmiş margarin
1 adet yumurta
1,5 su  bardağı süt
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un
İç harcı için; 
3-4 adet haşlanmış patates
3-4 dal taze soğan
1 çay bardağı rendelenmiş beyaz peynir
7-8  dal ince kıyılmış maydanoz
1 çay kaşığı fesleğen
Toz kırmızıbiber
Tuz
Üzeri için;
1 adet yumurtanın sarısı
1 tatlı kaşığı sıvıyağ
Haşhaş tohumu ya da susam
YAPILIŞI
Derin bir kaseye eritilmiş ve ılınmış margarini alın. İçine yumurta, süt, karbonat, tuz ve unu ilave edip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerini nemli bir bez ile kapatarak 20-25 dakika kadar dinlendirin. Bu arada iç harcını hazırlayın. İç harcı için patatesi yıkayıp, soyun ve rendeleyin. İnce kıyılmış taze soğan, beyaz peynir, maydanoz, fesleğen, toz kırmızıbiber ve tuzu ilave edip, karıştırın. Dinlenmiş hamuru 2 eşit parçaya ayırın. Bir adet parçayı tepsi büyüklüğünde yarım cm kalınlığında açın. Üzerine patatesli iç harcı yayın. Diğer bezeyi de açıp harcın üzerine yayın. Geniş bir su bardağının ağzıyla yuvarlaklar kesin. Kesilen parçaları yağlanmış fırın tepsisine koyun. Üzerine yumurta sarısı ve sıvıyağı çırpıp, sürün. Haşhaş tohumu ya da susam serperek önceden ısıtılmış 185 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.

Sultan Lokumu Tarifi

Sultan Lokumu
MALZEMELER 
1 litre süt
200 gr tereyağı
2,5 çay  bardağı toz şeker
1 paket vanilya
2-3 su bardağı un
iç malzeme için
100 gr antep fıstığı
Üzeri için
İri çekilmiş antep fıstığı
YAPILIŞI
Un ile tereyağını bir tencerede kavurun. Toz şekeri ekleyip kavurmaya devam edin. Sütü azar azar ekleyip sürekli karıştırarak pişirin. Yoğun bir muhallebi kıvamına gelince ocaktan alın. Vanilyayı ekleyip 5-10 dakika çırpın. Buzdolabında 3 saat kadar bekletin. Soğu­yunca hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Elinizle şekillendirerek ortalarına dövülmüş antep fıstığı yerleştirin. Yuvarlayarak kapatın. Bol miktarda iri çekilmiş antep fıstığına bulayın. Buzdolabında bekletip servis yapın.

Galeta Unlu Kıymalı Poğaça Tarifi

Galeta Unlu Kıymalı Poğaça
MALZEMELER
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 adet yumurta
1 paket  kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
alabildiği kadar un
İçi için;
150-200 gr. kıyma
2 tane soğan
7-8 dal  maydanoz
mısır yağı
tuz, karabiber
dışına; galeta unu
YAPILIŞI
Hamur yoğurma kabına unu alalım.İçine sıvıyağ, yoğurt, yumutra, tuz ve kabartma tozunu ilave edip yoğuralım. Kıvama gelen hamuru bir kenara alıp bekletelim. Bir tavaya yemeklik doğradığımız soğanı, sıvıyağı ve kıymayı ekleyip kıyma suyunu salıp çekene kadar kavuralım. Ocaktan aldığımız sotelenmiş kıyma ve soğana ince kıydığımız maydanozu ekleyelim. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alalım. Ortasına kıymalı harçtan yeteri kadar koyup kapatalım. Galeta ununa batırıp yağlanmış tepsiye dizelim. 180 derecelik fırında pişirelim. Afiyet olsun.

Kağıtta Ciğer Tarifi

Kağıtta Ciğer
MALZEMELER
500 gr karaciğer
2 diş sarımsak
Kekik
1 yemek kaşığı sıvıyağ
Tuz, karabiber
Yağlı kağıt
YAPILIŞI
Kuşbaşı ciğeri bol suda yıkayalım, süzgece alıp süzdürelim. Sarımsağı , incecik doğrayalım. Ciğeri karıştırma kabına alıp, üzerine sarımsak, tuz, karabiber ve kekik ilave edip iyice karışmasını sağlayalım. Isıya dayanıklı fırın kabına yağlı kağıdı 4 de bölerek yayalım, her parçanın her yerini sıvıyağ ile yağlayalım. Soslu ciğerleri 4 eşit parçaya bölerek, üzerlerine yağlı kağıtları kapatıp 200 derecelik fırına sürelim. 20-25 dakika pişirelim. Afiyet olsun.

Saç Böreği Tarifi

Saç Böreği
MALZEMELER
1 Su bardağı Ilık Su
1 Çay kaşığı Kuru Maya
3-3,5 Su bardağı Un
2 Çorba Kaşığı Yoğurt
2 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
içi için;
 2 Adet Haşlanmış Patates,Tuz
 1 Adet Soğan, Karabiber
 150 Gr Lor Peyniri
YAPILIŞI
Unu yoğurma  kabının içine alıp içine kuru mayayı, yoğurdu, zeytinyağını ve tuzu ekleyip yumuşak bir hamur yapın.Sonra hamuru 15 dakika kadar dinlendirin. Diğer tarafta haşlanmış patatesleri ezip içine peyniri, rendelenmiş soğanı ve istediğiniz baharatları ekleyip hazırlayın. Dinlenmiş hamuru  servis tabağı büyüklüğünde açın. Hamurun bir kenarına iç malzemeden yayın. Diğer tarafını üzerine kapatıp kenarlarını bastırın. Yağsız tavada iki yüzünü de pişirip sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun.

Peynirli Akıtma Tarifi

Peynirli Akıtma
MALZEMELER
2 su bardağı un
1 paket maya
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay bardağı sıvıyağ
2,5 su bardağı ılık süt
1 su bardağı beyaz peynir rendesi
İnce doğranmış yarım demet maydanoz
YAPILIŞI
2 su bardağı unu eleyip maya ile karıştırın. 1 çay kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı şeker, 1 çay bardağı sıvıyağ ve 2,5 su bardağı ılık süt ekleyerek mikser ile 3 dakika çırpın. Beyaz peynir rendesini ve yarım demet maydanozu ekleyin, karıştırıp üzerini kapatın ve ılık bir ortamda 1 saat kadar bekletin. Hafif yağlanmış tavaya birer kepçe hamur dökerek arkalı önlü pişirip servis yapın.

Pekmezli Tatlı Tarifi

Pekmezli Tatlı
MALZEMELER
1 su bardağı süt
1 su bardağı pekmez
3 çorba kaşığı un
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı yenibahar
200 gr iri kıyılmış ceviz
Süslemek için:Ceviz
YAPILIŞI
Malzemenin tümünü, ceviz hariç bir tencereye alıp iyice özleşene kadar karıştırın. Daha sonra malzemeyi, orta ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar kaynatın. İri kıyılmış cevizi de tatlıya ekleyip karıştırın. Dilediğiniz şekilde cam tepsiyi, hafifçe ıslatın. Tatlıyı üzerine yayın. Buzdolabında birkaç saat soğutun. Üzerini ceviz ile süsleyin. Dilimleyerek servis yapın.

Zeytinyağlı Bamya Yemeği Tarifi

Zeytinyağlı Bamya

    MALZEMELER
    1 kg bamya
    2 diş sarımsak
    2 soğan
    3-4 domates
    Yarım su bardağı zeytinyağı
    1 tatlı kaşığı biber ya da domates salçası
    2 su bardağı sıcak su
    Yarım limon suyu, tuz
YAPILIŞI
 Bamyaların sap kısımlarını koni biçiminde keserek temizleyin. Bol suda yıkayıp süzün. Soğanları  yemeklik doğrayın. Domatesleri soyup küp küp doğrayın. Zeytinyağını tencereye koyup, soğan ve sarımsağı pembeleştirin. Salçayı ekleyip karıştırın. Domatesleri ilave edip koyulaşıncaya kadar pişirin. Bamyaları ilave edin. Sıcak su, limon suyu ve tuz ekleyip tencerenin kapağını kapatın, orta ateşte 20-25 dakika kadar pişirin.
Soğuduktan sonra servis yapın. ( isterseniz pişirirken bir tatlı kaşığı toz şeker ekleyebilirsiniz )


Zeytinyağlı Barbunya Tarifi

Zeytinyağlı Barbunya
MALZEMELER
1 kg. barbunya
2 adet havuç
2 adet domates
2 adet kuru soğan
1-2 diş sarımsak
Zeytinyağı
3 adet kesme şeker
Tuz
süslemek için;
Maydonoz, dereotu
YAPILIŞI
Barbunyalar ayıklayıp haşlayın ve çıkan kara suyu süzün. Bir tencerede rendelenmiş soğan, sarımsak ve zeytinyağını biraz kavurun. Doğranmış havuçlar, rendelenmiş domates  ilave edilip biraz daha kavurun. Barbunyalar da bu karışıma ilave edip üzerini aşacak kadar su koyun. Tuz ve şekeri ekleyip kısık ateşte havuç ve barbunyalar yumuşayana kadar pişirin. Soğuyunca üzerini  maydonoz, dereotu ile süsleyip servis yapın.

29 Ağustos 2012 Çarşamba

Kuru Baklava Tarifi

Kuru Baklava
MALZEMELER
3 tane baklavalık hazır yufka
3 yemek kaşığı erimiş tereyağ
4-5  yemek kaşığı tahin
1 çay bardağı dövülmüş ceviz ya da fındık
4-5 yemek kaşığı şeker
üzeri için; pudra şekeri
YAPILIŞI
Birinci yufka tezgaha yayılıp üzerine tereyağ sürülür, bunun üzerine ikinci yufka serilir ve bunun da üzerine yağ sürülür. Üçüncü yufka da en üste serilirek üzeri yağlanır. Yufkanın üzerini tamamen kaplayacak şekilde  tahin, ceviz ve şeker ayrı ayrı serpilir. Yufkalar çok sıkı olmayacak şekilde rulo haline getirilir, verevine olarak baklava dilimi şeklinde kesilir. Yağlı kağıt konmuş tepsiye dizilerek üzerlerine erimiş tereyağ sürülür. 160 derece fırında üstü hafif pembeleşene kadar pişirilir. Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpilir. ( aynı tarifi iç harcını her bir yufka arasına serperek yapabilirsiniz )

Çikolatalı Tencere Keki Tarifi

Çikolatalı Tencere Keki
MALZEMELER
2 adet yumurta
1,5 çay bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2 çay bardağı un
3-4 çorba kaşığı  kakao
2 çorba kaşığı tereyağı
3 çorba kaşığı sıvıyağı
80 gr bitter çikolata
1 çay bardağı süt
Yarım çay bardağı su
1 çay bardağı fındık içi
YAPILIŞI
Yumurtaları şekerle iyice çırpın. Sıvı yağ, süt ve suyu ekleyin. Kakaoyu ilave edip çırpın. Un, kabartma tozu ve vanilyayı da ilave edip karıştırın. Sıvı kıvamdaki bu karışımı dibine tereyağı sürülmüş çelik veya teflon tencereye dökün. Üzerine irice doğranmış çikolata parçalarını ve küçük parçalar halindeki tereyağını serpin. Kapağını kapatıp çok kısık ateşte 15-20 dakika pişirin. Kapağını açmayın 10 dakika demlensin. Servis tabağına ters çevirip  fındık içi ile süsleyerek servis yapın.


Ballı Kek Tarifi

Ballı Kek
MALZEMELER
1 çay  bardağı toz şeker
Yarım su  bardağı bal
4 yemek kaşığı su
80 gr. beyaz çikolata
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
2-3 adet yumurta
2-2,5 su bardağı elenmiş un
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tarçın
YAPILIŞI
Toz şeker, bal ve su kısık ateşte şeker eriyinceye kadar karıştırılarak pişirilir. Ocaktan alınıp ufalanmış beyaz çikolata ve dövülmüş ceviz ilave edilir. Çikolata eriyene kadar karıştırılıp soğumaya bırakılır. Bu arada oda sıcaklığındaki yumurtalar köpürene kadar çırpılır. Daha sonra yumurtalara ballı karışım, elenmiş un, kabartma tozu ve tarçın eklenerek biraz  daha çırpılır. 23 x 28 cm boyutlarındaki yağlanmış bir kalıba ya da muffin kalıplarına dökülüp 180 derece fırında 25 dk. pişirilir.

Krem Karamelli Kek Tarifi

Krem Karamelli Kek
MALZEMELER
1 çay  bardağı şeker (yakmak için)
krem karamel için;
1/2 lt. süt
3 yemek kaşığı şeker
4 yumurta
1 paket vanilya
kek için;
3 yumurta
2  su bardağı un
1 su bardağı şeker
3 yemek kaşığı kakao
1 çay  bardağı süt
1çay  bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 limon kabuğu rendesi
YAPILIŞI
Yarım su bardağı şeker teflon tavada susuz olarak yakılıp dibi yağlanmamış kelepçesiz bir kek kalıbının tabanına yayılır. Krem karamel için olan malzemeler süte katılıp çırpılır. Sonra pişirilmeden kek kalıbına, yaktığımız şekerin üzerine dökülür.Keki için yumurta ve şeker iyice çırpılır. Önce vanilya ve limon kabuğu rendesi ilave edilir, sonra da süt ve sıvı yağ ilave edilerek çırpmaya devam edilir. Sonra elenmiş un-kabartma tozu-kakao da eklenip çırpılır. Bu karışım da kalıba dökülür. Kek kalıbı içi sıcak su dolu başka bir kabın içine oturtularak önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişirilir.

Puf Kek Tarifi

Puf  Kek
MALZEMELER
Kek için;
3-4 yumurta
2 çay bardağı şeker
2-3 çorba kaşığı kakao
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı un
kabartma tozu, vanilya
Muhallebisi için;
50  gr. tereyağı
1 çay  bardağı un
yarım kaşık nişasta
1 çay bardağı şeker
1 paket vanilin
yarım litre süt
YAPILIŞI
Kek malzemeleri bir kaba alınır. Normal kek yapılışı gibi karıştırılarak 175 derecelik fırında pişirilir.
Muhallebi için; margarin, un ve nişasta, unun kokusu çıkana kadar kavrulur. Kalan malzemeler de eklenip krema kıvamına gelene kadar kaynatılır. Kek pişince, hafif soğutulup çay bardağıyla kesilir. Artan kısımlar blenderla ufalanır ve  bir kaseye alınır. Kesilen dairelerden biri alınıp soğuk süte batırılır. Üzerine bir parça muz dilimi ve 1 tatlı kaşığı muhallebi koyulur. Bu şekilde ufalanmış keklerin olduğu kasenin içine daldırılıp muhallebili kısım kek parçalarıyla kaplanır. Avuç içinde yuvarlanıp servis tabağına konulur. Üzerine hindistan cevizi serpilir.

Cağ Kebabı Tarifi

Cağ Kebabı
MALZEMELER
1 adet kuzu budu (yağsız ve sinirsiz)
1 adet soğan
1 çay bardağı  yoğurt
Lavaş ekmeği
4-5 adet domates
8-9  adet yeşilbiber
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
YAPILIŞI
Kuzu budundan, parmak kalınlığında yapraklar kesin. Yoğurt, karabiber, tuz ve yemeklik doğranmış soğanı karıştırın ve etleri hazırladığınız bu terbiyede 1 gün bekletin. Bir günün sonunda, yaprak halindeki etleri, kebabın özelliği olan şişe takın ve yatık haldeyken ateşte çevire çevire kızartın. Pişen kısımlarından dönerde olduğu gibi ince parçalar kesip, çağ kebabına mahsus küçük şişlere takın, yanında aynı şekilde ateşte pişmiş, domates, biber, kuru soğan ve lavaş ekmeği ile servis yapın.

Bademli Kek Tarifi

Bademli Kek
MALZEMELER
Yarım su bardağı badem
7-8 adet kuru incir
1 çay bardağı susam
Hamuru için:2 adet yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı un
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı yoğurt
1 çay kaşığı karbonat
1 paket vanilya
Şerbeti için:Yarım su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı su
YAPILIŞI
Bademleri 5 dakika haşladıktan sonra kabuklarını soyun. İncirleri minik minik doğrayın. Toz şekeri suda eritip kaynatarak şerbeti hazırlayın. Bademleri, incirleri ve susamları şerbete atıp bir müddet pişirin. Suyunu çekince ocaktan alın. Diğer tarafta yumurta ve şekeri çırpın. Yağ ve yoğurdu ekleyip karıştırın. Unu eleyip, karbonat ve vanilyayı ekleyin. Kelepçeli kabın dibine yağlı kağıt yayın. Bademli karışımı kek kalıbının dibine yayın. Üzerine hamuru dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında keke bıçak batırarak kontrol ettiğinizde hamur yapışmayacak kıvama gelene dek pişirin.

28 Ağustos 2012 Salı

Kıymalı, Sosisli Börek Tarifi

Kıymalı Sosisli Börek
MALZEMELER
1 adet yumurta
2 su bardağı yoğurt
1,5 su bardağı mısırözü yağı
1 paket kabartma tozu
1 tutam tuz, 5 su bardağı un
İçine: Kıyma veya sosis
Üzerine: 1adet yumurta sarısı, susam
YAPILIŞI
1 yumurta, 2 su bardağı yoğurt, 1,5 su bardağı mısırözü yağı, 1 paket kabartma tozu, 1 tutam tuz karıştırılır, üzerine 5 su bardağı un azar azar ilave edilerek sıvı bir hamur hazırlanır. Hamurdan küçük parçalar elde açılır, içine arzuya göre kıyma veya sosis konulup kapatılır. Hazırlanan börekler tepsiye dizilir, üzerlerine yumurta sarısı sürülüp susam serpilir, fırında pişirilir.

Çaylı Kek Tarifi

Çaylı Kek
MALZEMELER
3 adet yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı demlenmiş çay
3 su bardağı un
1,5 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 çorba kaşığı kakao
Çikolata sosu için: 1'er su bardağı süt ve su
2 çorba kaşığı mısır nişastası
2 çorba kaşığı toz şeker
2 çorba kaşığı kakao
YAPILIŞI
Derin bir kabın içinde yumurtaları ve toz şekeri çırpma teli ile iyice çırpın. İçine zeytinyağı ve çay ilave edip çırpmaya devam edin. Başka bir kabın içine un ve kabartma tozunu birlikte eleyin. Vanilya ve kakaoyu ekleyip karıştırın. Bu karışımı yumurtalı harcın içine ilave edip karıştırın. Hazırladığınız karışımı yağlanmış kek kalıbının içine yayın. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 40 dakika pişirin. Diğer tarafta bir tencereye süt, su, mısır nişastası, toz şeker ve kakao koyup karıştırın. Orta hararetli ateşte sürekli karıştırarak kaynayana kadar pişirin. Tencereyi bir kenara alın. Kek piştikten sonra 5 dakika soğuması için bekleyin. Kalıptan çıkarıp bir servis tabağına alın. Üzerine çikolata sosu gezdirin. Dilimleyerek servis yapın.

Marmelatlı Kek Tarifi

Marmelatlı Kek
MALZEMELER
2 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı yoğurt
1,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Süslemek için:1su bardağı vişne marmeladı
YAPILIŞI
Yumurtaları ve şekeri bir çırpma teli ile çırpın. Zeytinyağı ve yoğurt ilave ederek çırpmaya devam edin. Un ve kabartma tozunu ekleyin. Son olarak vanilyayı ekleyip çırpma işlemini tamamlayın. Küçük kek kalıplarına, karışımdan birer kaşık koyun. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40 dakika pişirin. Kekler soğuduktan sonra üzerlerine marmelat sürerek servis yapın

Pratik Talaş Böreği Tarifi

Pratik Milföylü Talaş Böreği
MALZEMELER
250 gram ufak doğranmış yağsız kuşbaşı et
1 adet küçük boy domates
1 çay bardağı bezelye
1’er adet havuç ve patates
Tuz, karabiber
10-12 adet milföy hamuru
Üzeri için: 

Çörekotu
1 adet yumurtanın sarısı
HAZIRLANIŞI
Havuç ve patatesi yıkayıp yarı yarıya haşlayın. Küçük küpler şeklinde doğrayın. Bir tencerede kuşbaşı eti kendi suyunu salıp çekinceye kadar pişirin. İçine küp doğranmış domatesi katıp 1- 2 dakika kavurun. Bezelye, havuç, patates, tuz ve karabiber ekleyip, 1-2 defa çevirdikten sonra soğumaya bırakın. Milföy hamurunu düz
bir zemin üzerine yayın. Yarısına karışımdan koyup, diğer yarısını harcın üzerine örtün. Milföyler bitene kadar aynı işlemi uygulayın. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörekotu serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika pişirin. Sıcak servis yapın. Afiyet olsun.

Ev Yapımı Yassı Kadayıf Tarifi


Ev Yapımı Yassı Kadayıf Tarifi
MALZEMELER
1 kg süt
2 adet kesmeşeker
1 tatlı kaşığı yaş maya
Alabildiğine un
1 çay kaşığı tuz
İç malzemesi için:
Bir buçuk tatlı kaşığı toz tarçın
2,5 çay bardağı iri çekilmiş ceviz içi
6 çorba kaşığı tozşeker
Şerbeti için: 3 su bardağı su
3 su bardağı tozşeker
1 çay kaşığı limon suyu
Kızartmak için:
3-4 adet yumurta
1,5-2 su bardağı sıvıyağ 

HAZIRLANIŞI
Su  ve tozşekeri 10 dakika kaynatın. Daha sonra limon suyunu ilave ederek bir dakika sonra ocaktan alıp soğumaya bırakın. Bir bardak sütü ılıtın. İçine kesmeşeker ve yaş mayayı ekleyerek karıştırın. Üzeri hafif köpük olana dek 10-15 dakika dinlendirin. Oda sıcaklığındaki kalan sütü derin bir  kaseye alın. Mayalanmış sütü ekleyin. Karıştırarak unu ilave edin. Boza kıvamında bir hamur haline geldiğinde tuzu ekleyip tekrar karıştırın. Tarçın, ceviz içi ve tozşekeri karıştırın. Kepçeyle boza kıvamındaki hamurdan bir miktar hamur alın. Krep tavasına dökün. Hamurun, sadece tavaya dökülen alt yüzünü pişirin. Havlu peçete veya bez üzerine pişen yüzü alta gelecek şekilde dizin. Önceden hazırladığınız cevizli içi, hamurlar soğumadan içlerine pay edin. Yarım ay şeklini vererek ikiye katlayın. Kenarlarının açılmaması için bastırarak kapatın. Daha sonra çırptığınız yumurtalara batırın. Kızdırdığınız yağda kızartın. Çıkardığınızda kağıt havlu üzerine alın. Yağı süzüldüğünde şerbete atarak yarım saat bekleterek soğuk olarak servis yapın. Afiyet olsun.

Patatesli Çarşaf Böreği Tarifi

Patatesli Çarşaf Böreği
MALZEMELER
  • 5-6 su bardağı un
  • 1 p.kuru maya
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • su
   İç harcı için:
  • 5 patates
  • 250 gr mantar
  • 100 gr salam
  • 6-7 dal maydonoz
  • 5 yeşil soğan
  • 1 kuru soğan
  • tuz
  • karabiber
  • pulbiber
  • mısırözü yağı
 HAZIRLANIŞI
Un ve su karıştırma kabına alınarak üzerine maya ilave edilrek karıştırılır. Daha sonra tuzu ialve edilerek alabildiği kadar su ile hamur yoğrulur. Hazırlanan hamur bir süre bekeltilir. Bu arada iç harç hazırlanır. Bunun için; kuru soğan yemeklik doğranarak sıvıyağda kavrulur. Üzerine doğranmış mantar ve salam eklenerek iyice kavrulur. Daha sonra üzerine doğranmış yeşil soğan, maydanoz ve haşlanıp küp doğranmış patatesler eklenir. Tuzu ve baharatı ilave edilir. Dinlendirilmiş olan hamur merdane ile olabildiğince büyük açıldıktan sonra üzeri yağlanarak elle kenarlarından çekerek açılır. Üzerine iç harç her yere gelecek şekilde serpiştirilir. Daha sonra uzun kenarından rulo yapılarak sarılır. Yuvarlak fırın tepsisine sararak alınır. Üzerine yumurta sarısı sürülerek bir süre de böyle bekeltilir. 180 derece fırında kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.

Pirinçli, Bulgurlu Kabak Yemeği Tarifi

Bulgurlu, Pirinçli Kabak Yemeği

MALZEMELER
4 -5 adet kabak
1 orta boy soğan
2  domates
Yarım su bardağı bulgur yada pirinç
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 çay bardağı zeytinyağı
Üzeri için taze / kuru nane veya dereotu
YAPILIŞI
Kabakların kabuklarını iyice kazıyalım. İrice küpler halinde doğrayalım. Soğanları yemeklik doğrayalım. Domateslerin kabuklarını soyup doğrayalım. Tencere yağı koyup, üzerine sırasıyla soğan, kabak ve domatesleri ilave edelim. Tuzu ekleyelim. Orta ateşte kapağı kapalı olarak pişirelim. Yemek kaynamaya başlayınca altını kısalım. Hafifçe karıştıralım ve bulguru ilave edelim. Kabaklar pişinceye kadar yaklaşık 15 dakika pişirelim. Tencerenin altını kapatalım ve yemeğe taze nane, dereotu ekleyelim. Afiyet olsun.

26 Ağustos 2012 Pazar

Deve Tabanı Baklava Tarifi

Deve Tabanı Baklava
MALZEMELER
1 çay bardagi zeytinyagi
2 çay bardagi su
2-3 damla limon
Yeteri kadar un (Yumusak bir hamur için)
Açmak için :
1 paket nisasta
1 çay bardagi un
Içi için :
1 su bardagi çekilmis ceviz
Üzeri için :
250 gr tereyagi (kizdirilmis)
Serbeti için :
2 su bardagi seker
1 su bardagindan biraz fazla su
YAPILIŞI
Zeytinyagi, su ve limon suyunu karistirip içine unu azar azar ekleyin. Elle çirpin. Civik bir halde iken un katarak fazla sert olmayan bir hamur tutun. 20 dakika üzerine bez örtup hamuru dinlendirin. Hamurdan 12 adet cevizden biraz büyük bezeler koparin. Üzerine nisastali un karisimi serpin. Oklava ile çarsi yufkasindan biraz daha büyük olarak, nisastali un yardimi ile açin. Her bir yufkayi karsilikli kenarlarindan ortaya dogru dört bir kenarindan toplayin.(büzerek). Ortadaki büzülmüs kisma ceviz koyup, uç kismindan ortaya dogru kapatin. Firin tepsisine yavasça çevirin. Üzerine kizdirilmis tereyagini dökerek firina verin. Pembelesince firindan alin. Kizginligi gittikten sonra ilindirilmis serbeti üzerine döküp servise sunun.

Cevizli Kahveli Kek Tarifi

Cevizli Kahveli Kek
Cevizli Kahveli Kek
Malzemeler
  • 3 yumurta
  • 1 su b. tozşeker
  • 1 su b. süt
  • 125 gr. margarin
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çorba k. türk kahvesi
  • 1 çorba k. kakao
  • alabildiği kadar un
Kreması için:
  • 4 çorba k. tozşeker
  • 1 çorba k. nişasta
  • 1 çorba k. pirinç unu
  • 1 paket vanilya
  • 2 su b. süt
  • 1 çorba k.un
Krameli için:
  • 1 çay b. tozşeker
  • yarım çay b. su
  • Üzeri için:
  • 1 kase ceviz
Hazırlanışı :
Karıştırma kabına 3 adet yumurtayı kırın.Üzerine toz şekeri ilave edip mikser ile çırpın.Üzerine süt,türk kahvesi,kakao ve eritilmiş olan margarini ilave edin.En son üzerine kıvamına göre un ilave edip karıştırın.Kek kalıbına karışımı boşaltın.Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında pişirin.
Kreması için ise tencereye 2 su bardağı sütü alın.Üzerine toz şeker,nişasta,pirinç unu,1 paket vanilya ve 1 çorba kaşığı un ilave edip sürekli karıştırarak kremayı pişirin.Karemeli için ise tavaya yarım çay bardağı su ve 1 çay bardağı toz şekeri ilave edip karamel sos elde edin.Keki fırından çıkartıktan sonra servis tabağına ters çevirip keki alın.Üzerine kremadan dökün.Üzerine cevizleri dizin.Üzerine karamel sos dökerek servis edin.Cevizli Kahveli Kek

Muhallebili Kadayıf Tarifi

Muhallebili Kadayıf
Malzemeler:
  • Yarım kg kadayıf
  • 125g tereyağı+125g margarin
Muhallebisi için:
  • 1 lt süt
  • 5 yemek kaşığı pirinç unu
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
Şerbeti için:
  • 4 su bardağı toz şeker
  • 3,5 su bardağı su
  • birkaç damla limon 
  • Hazırlanışı:
Margarin ve tereyağını eritip ılıtın. ılınan yağı kadayıfın üzerine dökün. elinizle kadayıfı aça aça yağın kadayıfın her yanına değmesini sağlayın. kadayıfın yarısını elinizle bastırarak orta boy tepsiye yayın.
muhallebiyi yapmak için sütün içine şekeri ve pirinç ununu ekleyin. telle devamlı çırparak pişirin. arada karıştırarak ılıtın. muhallebiyi tepsideki kadayıf üzerine yayın. kadayıfın diğer yarısını da bastırarak öuhallebinin üzerine serin. bunu 180C'de iyice kızarana kadar pişirin. (iyice kızarmazsa şerbeti dökünce beyaz kalır.)
Şerbeti için şekeri ve suyu kaynatın. en son limonu ekleyip bir taşım daha kaynatın. kadayıf sıcak şerbet ılıkken şerbeti kadayıfın üzerine dökün. şerbeti döktükten hemen sonra kadayıf tepsisinin üzerine başka bir tepsi kapatın. (böylece kadayıf kurumaz)

25 Ağustos 2012 Cumartesi

Sardalye Dolması Tarifi

Sardalye Dolması
MALZEMELER
20 adet sardalye baligi
20 adet asma yapragi
2-3 adet kuru sogan
limon
tuz
maydanoz
YAPILIŞI
Öncelikle bir tabagin içine soganlari yarim halka seklinde dograyalim, limon suyu, tuz, maydanoz ve yagi ekleyelim. Sardalye baliginin isterseniz kilçiklarini çikarin. Asma yapragindan 1 adet, sardalye baligindan bir adet içine koyunuz, hazirladigimiz malzemeden koyup sararak tepsiye dizip 20- 25 dakika pisirip bol soganli salata ile servis yapiniz.
Afiyet olsun...

24 Ağustos 2012 Cuma

Sardalye Kebabı Tarifi

Sardalye Kebabı
MALZEMELER
Yarim demet maydanoz
1 kg sardalya
1 limon
2 çay kasigi tuz
3 bas sogan
3 domates
YAPILIŞI
Sardalyalari temizledikten sonra suyunun süzülmesi için tel süzgeçte bekletin. Diger tarafta sogani piyaz seklinde dograyip tuzla ovun. Maydanozu ince ince kiydiktan sonra sogana katin. Domatesleri, kabuklarini soyup ve sulu kisimlarini ayirip irice dograyin. Biberlerin de tohumlu kisimlarini çikardiktan sonra irice dograyin. Yagli kagitlari 20-25 cm boyunda kareler haline getirerek yayin ve üzerine zeytin yagi sürdükten sonra biraz piyaz yayin. Her bir Yagli kagit için 6-7 sardalya seçin. Sardalyalarin karinlarina da bir miktar piyaz koyun. Yanlarina ise domates ve biber koyup kagidi içindeki malzemeyi göstermeyecek sekilde iki ucunu birlestirerek paket haline getirin. Firin tepsisini yaglayin ve paketleri yanyana dizin. Firini 250 dereceye isitip tepsiyi firina sürün. 30-40 dakika pisirin. Paketleri açtiktan sonra baliklari servis tabagina alip üzerine limon sikarak servis yapin. Kalkan veya kiliç baliklari da ayni yöntemle pisirilebilir.

Bademli Et Sote Tarifi

Bademli Et Sote
MALZEMELER
500 gr yagsiz dana eti
Bir su bardagi soyulmus badem
3 yemek kasigi zeytinyag
Bir dis sarimsak
5 yemek kasigi soya sosu
6 yemek kasigi beyaz sarap
1 tatli kasigi nisasta
YAPILIŞI
Eti serit serit dograyin. Yesil biberleri yikayin,uzunlamasina ince ince dograyin. Bademleri ise orta irilikte kesin, yagsiz tavada hafifçe kavurun. Kalin dipli bir tavada zeytinyagini iyice kizdirin. Etleri yagda kavurun. Biberleri ilave edip birlikte yumusatin. Daha sonra sarimsak, soya sosu ve sarabi ilave edip 5 dakika kadar daha pisirin. Bir miktar su ile karistirdiginiz nisastayi ekleyin. Servis yapmadan önce bademleri katin. Dilerseniz haslanmis pirinç ile servis yapabilirsiniz.

Salçalı Uskumru Tarifi

Salçalı Uskumru 

MALZEMELER
1.5 kg uskumru baligi
7 çorba kasigi tereyag
3 adet defne yapragi
3 su bardagi su
1 adet kereviz
4 adet domates
1 adet sogan
1 adet havuç
1 adet limon
1 demet maydanoz
karabiber
tuz
YAPILIŞI
Baliklari temizleyin, yikayip tuzladiktan sonra firin tepsisine dizin. Sebzeleri ayiklayin, yikayip, iri parçalar halinde dograyin, tuz, biber, tereyag, su ve defne yapraklarini ilave edin. Orta hararetli ateste sebzeler pisinceye dek kaynatin, ince delikli bir süzgeçten geçirip, baliklarin üzerine bosaltin. Maydanozu kiyip, üzerlerine serpin. Her bir baligin üzerine yarim limon dilimi koyun. Orta hararetli firinda 40-45 dakika kadar pisirip, servis yapin.

17 Ağustos 2012 Cuma

Hindi Arnavut Ciğeri Tarifi


MALZEMELER
Hindi Ciger-Yürek
1 çorba kasigi tatli kirmizi toz biber
1/2 tatli kasigi kimyon
1/2 tatli kasigi kekik
1/2 tatli kasigi karabiber
1 tatli kasigi tuz
1/2 bag maydanoz
1 tatli kasigi sumak
1 adet domates
2 adet kuru sogan
YAPILIŞI
Hindi ciger-yürekleri kusbasi olarak dograyip kirmizi toz biber, kimyon, karabiber, kekik ve tuz ile harmanlayin. Bir tavada yeterli miktarda yagi kizdirip ciğerleri kizgin yagda pisirin. Pisen hindi Arnavut
cigerlerini kagit havlu üzerine çikartip fazla yagini emmesini saglayin. Kuru soganlari piyaz seklinde dograyip biraz tuz ve sumak ile ovusturup kiyilmismaydanozlari ilave edip harmanlayin. Domatesi ince yarim ay seklinde dogradiktan sonra tabagin kenarlarina dizip orta kismina soganlari ve en üstüne de hindi Arnavut cigerlerini dizip servise sunabilirsiniz. Arzu ederseniz cigerlerin üzerine kirmizi biberli tereyag döküp limon dilimleriyle de servis yapabilirsiniz.

Ciğerli Kağıt Kebabı Tarifi


MALZEMELER
750 gr süt kuzusu
1 adet kuzu cigeri
3 adet kuzu böbregi
9 adet yesil sogan
1 demet dereotu
1 demet maydanoz
2 yemek kasigi tereyagi
2 çay kasigi kekik
Tuz-karabiber
1 adet yagli kagit
YAPILIŞI
Eti ve cigeri irice kusbasi büyüklügünde dograyin. Böbrekleri dörde bölün. Soganlari birer santim uzunlugunda, dereotu ve maydanozu ince ince kiyin. Hazirladiginiz yiyecekleri, iki kat yagli kagit üzerine koyun. Tuz, biber, kekik ve tereyagini kattiktan sonra altüst edip üzerini kagitla kapatin ve iple paketleyin. Paketin üzerini suyla islatin. Bir tepsi içinde sicak firina sürün. 1-1,5 saat pisirin. Kebabi, kagidin içinde sogutmadan servis yapin.

Cevizli Kete Tarifi


MALZEMELER
2 su bardagi süt
1 tatli kasigi toz seker
2 çay kasigi tuz
1 su bardagi ceviz içi
1 çorba kasigi toz bira mayasi
2 kahve fincani tereyagi
3 çorba kasigi zeytinyagi
YAPILIŞI
Bira mayasini ilik sütle karistirin. 1 tatli kasigi toz sekeri de ekledikten sonra mayalanmasi için bir süre bekletin. Mayalandiktan sonra tuz ve un ilave ederek orta yumusaklikta bir hamur elde edene kadar yogurun.

Hamurun üzerine islak bir bez örterek oda isisinda yaklasik bir saat bekletin. Hamuru esit
büyüklükte 15 parçaya bölerek her parçayi düzgün toplar halinde yuvarlayin.  Her toptan bir yufka
açin. Yufkalari eritilmis tereyagi ve zeytinyagi karisimiyla yaglayip, içlerine ceviz içi serpistirin.

Yufkalari rulo yapin. Bir ucundan baslayarak daire biçiminde yuvarlayip gül sekli verin. Hafif yaglanmis tepsiye dizerek önceden isitilmis firinda 45 dakika pisirin. Ayranla birlikte sicak olarak servis yapin.

Cevizli, Fıstıklı Baklava Tarifi




MALZEMELER
4 bardak un
3 yumurta
Ceviz kadar yag
1 kahve kasigi tuz
Yeterince su
2 bardak nisasta
Içine: 2 bardak erimis yag
2-3  bardak çekilmis ceviz veya fıstık
Surubu için:
5 bardak seker,
3 bardak su,
1 kaşık limon suyu
YAPILIŞI
Elenmis un, yumurta, tuz, yag, yeterince su ile baklava hamuru yogrulur. Yufkalar açilir, ayri bir
yerde üst üste konur. Baklava yapilacak tepsi yaglanir, üzerine bir yufka serilir. Kenarlardan
sarkan kisimlar varsa biçakla tepsiye göre kesilir. Ilk yufka üzerine yag serpilir veya elle sürülür.
Böylece yufkalarin yarisi yaglanarak birbiri üzerine konur, fazla kenarlar daima kesilir. Yariyi bulan bu yufkalar üzerine iki bardak ceviz düzgünce yayilir. Kalan yufkalar da yaglanarak tamamlanir. (Kenarlardan artan parçalar kenar çiktikça baklava yufkalarinin arasina yerlestirilir) kalan yag isitilarak en üstten dökülür. Onbes dakika kadar sonra ucu sivri ve keskin bir biçakla baklava biçimi veya dikdörtgen, üçgen gibi istenildigi biçimde kesilir. Keserken biçak öne dogru çekilmez, bastirilarak ve sol elin parmaklari kesilen baklavaya yakin tutularak kesilir. Baklavalarin kesilmesi tamamlaninca üzerine yag gezdirilir, orta sicakliktaki bir firina verilir, üzeri kizarincaya kadar pisirilir. Baklava firina verildigi zaman bes bardak seker, üç bardak su ile kaynatilir, üzerinden köpükler alinir, atilir. Sonra bir kasik limon suyu katilir, tekrar kaynatilir ve sogumaya birakilir. Firindan çikan baklava tepsisinin üzerine ilik olarak tatlisi dökülür. Üzeri daha büyük bir
tepsi ile kapatilir. Surubu çekinceye kadar kapali tutulur.

16 Ağustos 2012 Perşembe

Ispanak Kavurması Tarifi


MALZEMELER
500 gr ispanak
2 orta boy sogan
1 çay kasigi tuz-karabiber
1 çay kasigi toz seker
1 tepeleme yemek kasigi margarin

YAPILIŞI
Ince dogranmis sogan ve yagi çelik tencereye koyun. Normal ateste sogan
suyunu çekip börttügü zaman, yikanmis ve suyu süzülerek kiyilmis
ispanagi katin. Tuz, karabiber ve seker koyup kisik ateste 20-25 dk pisirin.
Dilerseniz üzerine soslu yoğurt ilave edebilirsiniz.

15 Ağustos 2012 Çarşamba

Yoğurtlu Semizotu Salatası Tarifi


MALZEMELER
Semizotu 300 gram
Sarmisak 2 dis (6 gram)
Yogurt 2 su bardagi (440 gram)
YAPILIŞI 
Semizotunu yika, ayikla, ince ince kiy. Sarmisagi soy, yika, ez. Yogurt, tuz
ve sarmisagi semizotuna ekle, karistir. Servis tabagina al.

Kıvırcık Salata Tarifi


MALZEMELER
1-2 bas kivircik salata
3-4 adet kirmizi turp
2 adet kati pismis yumurta
1 adet limon
1 kahve fincani zeytinyag
YAPILIŞI
Salata yapraklarini ayiklayip yikayin. Bez uzerinde sularini aldirip dolapta
sogutun. Irice dograyip bir tabaga yerlestirin. Uzerine ve kenarlarina yumurta
dilimleri ve kirmizi turp yerlestirip limonlu sos gezdirin.

Havuç Salatası Tarifi


MALZEMELER
3 adet korpe havuc
4-5 dal maydanoz
1 adet limon
1 kahve fincani zeytinyag
YAPILIŞI
Havuclari kaziyip yikayin. Ince veya orta kalinlikta rendeleyin ya da
makineden gecirin. Salata tabagina koyup uzerini maydanozla susleyin.
Tuz, biber, limon ve zeytinyagi karisimini uzerine gezdirin.

Domates Salatası Tarifi


MALZEMELER
3-4 adet sirik domates
2 orta bas sogan
3-4 adet sivribiber
1/2 demet maydanoz
3-4 adet taze nane yapragi
1/2 kahve fincani sirke
1 kahve fincani zeytinyagi
YAPILIŞI
Domatesleri once kaynar suya sonra soguk suya daldirip kabuklarini
soyun.Yuvarlak dilimlere dograyip, cekirdeklerini cikartin. Uygun bir tabaga
yerlestirin. Soganlari piyaz sogani gibi dograyin, biraz tuzla hafifce ovun, kiyilmis
maydanoz, nane ve biberle karistirip domateslerin uzerine
serpistirin. Uzerine tuz, sirke ve zeytinyagi karisimli sosu gezdirin.

Beşamelli Börek Tarifi


MALZEMELER
1 adet yufka
125 gr salam ya da jambon
125 gr dil peyniri
1 adet yumurta
Besamel sos için;
60 gr margarin
60 gr un
YAPILIŞI
Yufkayi düzgün bir yere yayin. Besamel sosu hazirlamak için un ve yagi
hafif kavurun. Sütü devamli karistirarak azar azar ilave edin. Hazirladiginiz
besamel sosu, yufkanin yarisina, spatulayla ekmege sürer gibi sicakken
sürün. Yufkanin diger yarisini besamel soslu yufkanin üzerine gelecek
sekilde kapayin. Besamel soslu yufkayi 8 esit parçaya bölün. Salam veya
jambon ve dil peynirini küçük küçük dograyin ya da rendeleyin. Bu
malzemeyi yufka dilimlerinin içine koyup, kalinca bir sigara böregi sarar
gibi sarin. Besamelli börekleri, önce yumurtaya sonra galeta ununa bulayip
kizgin ve bol yagda kizartin.
Afiyet olsun...

Boşnak Böreği Tarifi


MALZEMELER
1 kg un
1 fincan siviyag
1 yumurta sarisi
Yeterince su
200 gr beyaz peynir
1 demet maydanoz
1 su bardagi siviyag
Tuz
YAPILIŞI
Unun ortasini açip tuzu, ilik suyu ve bir fincan siviyagi ilave ederek bir
hamur elde edelim. Hamuru 9 esit parçaya bölüp bezeler hazirlayalim.
Bezelerden herbirini tabak büyüklügünde açin. Bezelerin üzerine siviyag
sürün. Yufkayi ince açin. Yufkaya kasigin ucu ile siviyag serpin.
Hazirladiginiz peynirli maydanozlu içi yufkaya serpin. Daha sonra yufkayi
rulo seklinde sarin. Yaglanmis firin tepsisine ortadan baslamak üzere
yufkalari dolayarak yerlestirsin. Üzerine yumurta sarisi sürdügümüz böregi
önceden isitilmis firinda kizarana kadar pisirin.